3/4 kostki masła
7 dużych łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
30 dag mąki
olej
bułka tarta
cynamon
6 jabłek
Jabłka:
Obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę i smażę na patelni z 2 łyżkami cukru i cynamonem.
Kruche ciasto:
Masło rozgniatam z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, oraz z żółtkami jaj. Cisto musi być zwarte i dać się formować. Nie może być kleiste, dlatego dodaję mąkę lub jeśli będzie zbyt zbrylone - olej.
Blachę smaruję olejem, obsypuję bułką tartą. Na dno wykładam połowę ciasta. Ciasto rozwałkowuję na desce, a na blachę przenoszę po pasku.
Na warstwie ciasta układam wartwę smażonych jabłek z cynamonem. Wylewam pianę z białek z dodatkiem cukru, a natępnie pozostałą część ciasta.
Przy kładzeniu ciasta pasami część piany wydostaje się na zewnątrz i tworzy widoczne na zdjęciu paski. Można dodatkowo jakąś resztkę ciasta wykorzystać na paski poprzeczne i utworzyć klasyczną kratkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz