poniedziałek, 12 grudnia 2016

Chołupcie - gołąbki wegańskie z Podola

2 szklanki kaszy gryczanej
(może być mieszana z jęczmienną lub sama jęczmienna),
1 - 1,5 kg ziemniaków,
1 cebula,
1 marchew,
2 jaja,
mąka,
sól,
pieprz,
kapusta.

W dużym garnku podgotowuję kapustę z wydrążonym głąbem, aby można było łatwo zdejmować sparzone liście. Kaszę wrzucam na wrzątek i gotuję 7-10 min, odcedzam. Trę ziemniaki jak na placki ziemniaczane. Na tej samej tarce lub w robocie trę także marchew i cebulę. Masę mieszam dodaję soli i lekko odciskam sok. Dodaję jaja, mąkę do lekkiego zagęszczenia, sól i pieprz. Wszystko mieszam z podgotowaną kaszą. Powstałą masę wykładam na liście kapusty i zawijam. Układam w brytfannie i przykrywam pozostałymi liśćmi kapusty.

Piekę 1,5 godziny w temp. 200 st.

Wyśmienite danie z sosem śmietankowo-maślanym, na słono. Wegański rarytas, modny ostatnio,  a to tylko prosta kuchnia z Podola.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz