poniedziałek, 2 listopada 2015

Sernik klasyczny

1 kg sera
6 jajek
1 szklanka mąki
1/3 kostki masła
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń wniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
cytryna

Spód:
Masło (podaną ilość, bez jednej łyżki) ugniatam z mąką (podana ilość, bez 2 łyżek) oraz dwoma żółtkami i odrobiną cukru i proszku do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na 0,5 cm i układam na dno blachy.

Ser:
Ser, pianę ubitą z białek z 6 jaj, 4 żółtka mieszam w jednolitą masę, dodaję 2 łyżki mąki, budyń waniliowy, cukier oraz czubatą łyżkę proszku do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość rozdrabniam nieco blenderem dla uzyskania gładszej konsystencji, dodaję łyżkę rozpuszczonego masła, trochę soku z cytryny i rodzynki. Masę serową o wlewam na przygotowane wcześniej ciasto i piekę ok. 45 min w temp. ok 200 st. C.

Wychodzi coś takiego:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz