Dużo naleśników dla całej rodziny. Przepis jest prosty ale ważna jest kosystencja.
2 duże kubki mąki ok. 0,4 l.
tyle samo mleka + 1/2 kubka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2-3 jajka (zależnie od wielkości) - z 1 też wyjdzie
Dodane kolejno, powyższe składniki miksuję blenderem do uzyskania płynnej konsystencji. Trzeba pamiętać żeby konsystencja była odpowiednio rzadka ala trochę wolniej płynąca, bo to klucz do sukcesu.
Oczywiście nagrzałem do odpowiedniej temperatury 3 patelnie i rozpocząłem smażenie. W ok 15-20 minut był gotowy kopczyk składający się z około 20 naleśników
Nadzienie na dziś to twaróg rozrobiony ze śmietaną pozostały po dzisiejszym śniadaniu z dodatkiem wysmażonych na patelni moreli z cukrem i cynamonem (udany eksperyment).
Próbowaliśmy kiedyś nawet naleśniki z nadzieniem z mięsa i fasoli, też były pyszne. Swoją drogą nie próbowałem jeszcze smażyć tortilli, która zapewne bazuje na wodzie i mące kukurydzianej. O tym może w którymś z kolejnych odcinków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz