Kurczak ok. 2 kg.
1 cytryna
1 cebula
rozmaryn (może być suszony)
sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie
marchewka
natka pietruszki
Kurczaka solę, przyprawiam pieprzem i papryką. W środek wkładam cytrynę pokrojoną w ćwiartki z naciętą skórką, rozmaryn i pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki.
Na dół brytfanny lub naczynia żaroodpornego kładę marchew (Kurczak położony na marchwi nie pływa w wytopionym tłuszczu). Na marchwi kładę kurczaka na boku i piekę 30 min w temp. 190-200 st. C, obracam na drugi bok i piekę następne 30 min. Obracam kurczaka piersią do góry i piekę ok. 1 godz. Całość należy piec ok. 2 godz. (1 godz. / 1 kg wagi)
W drugim podejściu nadzienie robiłem z jabłka, cebuli, plastra cytryny, natki pietruszki oraz gałązki świeżego rozmarynu. Wydaje się, że jest to lepsza opcja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz